Omställning

Hur kommer framtidens resor att se ut?

Flygbolagen sålde 4 miljarder flygsittplatser 2019. Affärsresor står för en fjärdedel av resandet vad gäller intäkter och har trefaldigats sedan 1995. Prognosen för affärsresor 2020 beräknades till 1500 miljarder dollar – tills viruset slog till.

Optimister hävdar att ingenting kan stoppa de underliggande orsakerna till att vi vill resa. Dessutom blir allt fler allt rikare och har råd att resa, till exempel från Kina. 80 procent av världens befolkning har fortfarande kvar steget att gå ombord på flyg. Men om resor blir dyrare, är frågan om branschen kommer att återhämta sig.

Säkert är i alla fall att nya affärsmodeller och grönare alternativ kommer att efterfrågas.

The Economist specialsektion
”The Future of Travel”. Ur innehållet:

 Före covid-19 stod resandet för 4,4 procent av BNP och 6,9 procent av arbetstillfällena inom de rika länderna i OECD, en klubb för rika länder. (…) Totalt står resande och turism för över 330 miljoner jobb, totalt ett av tio i världen, hävdar det globala rese- och turistrådet WTCC.

Ur Special report, Feb 11th 2021 edition

6,9%

Omstart för turismen

Covid-19 erbjuder en chans att inte bara starta om turismen och minska turistsegmenten som spenderar minst pengar men också sprida ut dem. Barcelona har kört en kampanj för att uppmuntra människor att våga sig bort från den historiska stadskärnan. Thailand har en kampanj för att göra reklam för 55 mindre välbesökta delar av landet.

Ur Special report, Feb 11th 2021 edition

Men turismen breddar också medvetenheten om olika kulturer och miljöfrågor och hjälper till att betala för djurskydd, samtidigt som den ger jobb och ekonomisk utveckling.

Ur Special report, Feb 11th 2021 edition

Vissa affärsresor kan inte ersättas

75%

Rolls-Royce, som tillverkar jetmotorer, tror ändå att det är möjligt att minska koldioxidutsläppen med 75 procent och att det kan bli mer med tiden.

Ur Special report, Feb 11th 2021 edition

”Turistdestinationerna kommer att fortsätta att skryta med sina utsikter, kokkonst och stränder, men säkerhet och hygien kommer att bli lika viktigt”, säger Ian Yeoman, en turistforskare vid Victoria University i Wellington, Nya Zeeland.

Ur Special report, Feb 11th 2021 edition

Säkerhet och hygien blir skrytfaktorer

Annonsera i Världen Om

Kontakta någon av våra projektledare så berättar de med om hur du kan synas i kommande nummer av Världen Om 

Conny Unéus

Tel: 070-373 30 70
E-post: conny.uneus[at]inpress.com

Anders Ekstedt

Tel: 070-337 32 30
E-post: anders.ekstedt[at]ipress.com

Om Inpress

InPress är ett nordiskt mediaföretag, etablerat 1984. Vi samarbetar med de stora tidningshusen i Norden och The Economist

InPress har exklusiv licens för The World In i Sverige (Världen) och Finland (Maailma). InPress ger ut tidningen Världen Om med framtidsscenarier och artiklar från The Economist på svenska.

Redaktion Världen Om
Redaktör Ulrica Segersten, 070-373 30 50 
Skribent/översättare Sofia Hillborg
Art Director Sofia Karlsson 
Art Director Tove Engström

Ansvarig utgivare Världen Om
Vd InPress Conny Unéus, 070-373 30 70

Annons/marknad Världen Om
Anders Ekstedt, 070-337 32 30

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Anmäl dig här och bli bland de första att få tillgång till nya artiklar från Världen Om och The Economists material på svenska.