Geopolitik

Global koldioxidskatt kan bli verklighet om världen samlar sig

Om pandemin har fört med sig en positiv sak är det uppenbarelsen att världssamfundet har förmåga att samla sig för globala, kraftfulla åtgärder i en verklig krissituation. Kan det innebära att globala koldioxidskatter på hela världens utsläpp av växthusgaser faktiskt kan bli verklighet? EU är på gång. Men hur mycket handlar koldioxidskatterna i själva verket om protektionism? Klimatförändringarna är på god väg att fysiskt förändra världens geografi – och därigenom dess maktbalans. Är OPEC på väg att förlora sitt geopolitiska inflytande?

Ur innehållet:

Så mycket högre kan världens spannmålspriser bli med 3ºC uppvärmning enligt FN:s klimatpanel. Det innebär ökad risk för hunger för 183 miljoner människor.

29%

Extremvädret blir allt vanligare

”Vid 3ºC kommer torrperioder som idag betraktas som exceptionella hundraårshändelser att inträffa vartannat eller vart femte år i stora delar av världen.”

Så hög är risken för en extrem värmebölja med kapacitet att slå ut den sydkinesiska risskörden under ett år med 2–3ºC global uppvärmning.

10%

Annonsera i Världen Om

Kontakta någon av våra projektledare så berättar de med om hur du kan synas i kommande nummer av Världen Om 

Conny Unéus

Tel: 070-373 30 70
E-post: conny.uneus[at]inpress.com

Anders Ekstedt

Tel: 070-337 32 30
E-post: anders.ekstedt[at]ipress.com

Om Inpress

InPress är ett nordiskt mediaföretag, etablerat 1984. Vi samarbetar med de stora tidningshusen i Norden och The Economist

InPress har exklusiv licens för The World In i Sverige (Världen) och Finland (Maailma). InPress ger ut tidningen Världen Om med framtidsscenarier och artiklar från The Economist på svenska.

Redaktion Världen Om
Redaktör Ulrica Segersten, 070-373 30 50 
Skribent/översättare Sofia Hillborg
Art Director Sofia Karlsson 
Art Director Tove Engström

Ansvarig utgivare Världen Om
Vd InPress Conny Unéus, 070-373 30 70

Annons/marknad Världen Om
Anders Ekstedt, 070-337 32 30

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Anmäl dig här och bli bland de första att få tillgång till nya artiklar från Världen Om och The Economists material på svenska.