Omställning

Hur kommer vi att arbeta i framtiden?

Det är ingen nyhet att arbetsmarknaden och hur vi arbetar har ett före-pandemin- och ett efter-pandemin-datum. Artiklarna i specialrapporten från The Economist The Future of Work visar dock att även om arbetsmarknaden före covid-19 var långt ifrån perfekt, var den bättre än många kritiker påstod – och den håller på att bli ännu bättre.

Pandemin har varit en katastrof för många, men pandemins arv kommer att vara en bättre värld av arbete, eftersom den snabbar upp förändringar som redan var på gång och sätter strålkastarljuset på saker som behöver förbättras, skriver man i rapporten.

Det här spelar roll. Arbetsmarknader är inte bara viktiga för att de gör det möjligt för människor att tjäna ihop tillräckligt med pengar för att sätta mat på bordet. Människors jobb är kanske den enskilt största beståndsdelen av deras identitet.

The Economist specialsektion
”The Future of Work”. Ur innehållet:

Före pandemin tillbringade amerikanerna fem procent av sin arbetstid hemma. Våren 2020 var siffran 60 procent. Förändringen har gått bättre än väntat. Folk jobbar fler timmar, men rapporterar högre nivåer av lycka och produktivitet. Även om nedstängningarna lyfts är hemarbetandet sannolikt här för att stanna.

Ur Special report, Apr 10th 2021 edition

60%

Om robotarna tar jobben

Om en pandemiorsakad våg av jobbdödande robotar inte inträffar är det bara ännu ett exempel på missriktad rädsla för maskiner.

Ur Special report, Apr 10th 2021 edition

Stadskärnorna kommer inte att tömmas. Företagen kommer inte att byta ut sina heltidsanställda mot frilansarna, vilket skulle vara frestande om arbetsstyrkan var helt och hållet distansarbetande.

Ur Special report, Apr 10th 2021 edition

Heltidsanställda blir frilans

HR försvinner inte

Den uppluckrade gränsen mellan arbete och hem gör det svårare för företag att behandla kontorspersonal som maskiner.

Ur Special report, Apr 10th 2021 edition

Under de senaste månaderna har vi sett ett uppsving för nya lagar som reglerar distansarbete (och) virtuellt arbete – något vi förväntar oss kommer att fortsätta”, säger DLA Piper, en juristfirma.

Ur Special report, Apr 10th 2021 edition

Nya lagar om distansarbete

Annonsera i Världen Om

Kontakta någon av våra projektledare så berättar de med om hur du kan synas i kommande nummer av Världen Om 

Conny Unéus

Tel: 070-373 30 70
E-post: conny.uneus[at]inpress.com

Anders Ekstedt

Tel: 070-337 32 30
E-post: anders.ekstedt[at]ipress.com

Om Inpress

InPress är ett nordiskt mediaföretag, etablerat 1984. Vi samarbetar med de stora tidningshusen i Norden och The Economist

InPress har exklusiv licens för The World In i Sverige (Världen) och Finland (Maailma). InPress ger ut tidningen Världen Om med framtidsscenarier och artiklar från The Economist på svenska.

Redaktion Världen Om
Redaktör Ulrica Segersten, 070-373 30 50 
Skribent/översättare Sofia Hillborg
Art Director Sofia Karlsson 
Art Director Tove Engström

Ansvarig utgivare Världen Om
Vd InPress Conny Unéus, 070-373 30 70

Annons/marknad Världen Om
Anders Ekstedt, 070-337 32 30

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Anmäl dig här och bli bland de första att få tillgång till nya artiklar från Världen Om och The Economists material på svenska.