Kort om

Din guide
till framtiden

InPress ger ut magasinet Världen Om med framtidsscenarier och artiklar från The Economist på svenska tillsammans med Dagens Industri. Även om vi i varje nummer fokuserar på någon stor förändring eller händelse som kommer att påverka framtiden inom geopolitik, affärer, vetenskap, kultur och livsstil, är vår önskan att varje nummer av tidningen ska öppna ett fönster som ökar förståelsen för trender som formar framtiden.

Vi hoppas du blir inspirerad och än mer nyfiken på världen genom de analyser, framtidsscenarier och artiklar som vi valt från The Economist (med alla rättigheter förbehållna) och översatt till svenska. I Världen Om hittar du också en sektion från Dagens Industri som ger ett svenskt perspektiv på utvald trend som formar svenskt näringsliv.

Förutom distribution i Dagens Industri finns Världen Om på Pressbyrån och i din matbutik. I Norge hittar du Världen Om på Narvesen och i Finland hos Lehtipiste.

Omslag Världen Om Juni 2023

Vill du läsa mer från
The Economist på svenska?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

#10 Juni 2023

I juni-numret av Världen Om kan du att läsa artiklar från The Economist om smarta elnät, men också om vilka utmaningar fordonsindustrin står inför. Sättet att tillverka, sälja, köpa, äga och använda bilar står inför ett systemskifte. Vi får också veta att eran av Kalle Anka-diplomati förmodligen är över. Mobilspel påverkar människors världsbild i allt högre utsträckning. Då kan man fråga sig vad det får för betydelse att de mest spelade spelen görs framförallt i Kina och Sydkorea. Europa finns inte med bland de 10 största. Vi får också möta Europas ledande kvinna Ursula von der Leyen. Och Big Mac-index en klassiker från The Economist ger oss en bild av hur konsumentpriserna i Sverige ligger till.

Omslag Världen Om Juni 2023

#10 2023

Smarta elnät

Det är ingen lätt uppgifter för de smarta elnäten att fördela el från olika energislag. Och inte är det lätt med regelverket heller eller att få utbud och efterfrågan att matcha. The Economist hjälper oss att förstå var de riktigt stora utmaningarna och möjligheterna finns.

Bilaaffären

Synen på hur bilar ska tillverkas, säljas, köpas, användas och ägas, eller vad en bil egentligen är –allt håller på att förändras. Även vilka som väljer att ta körkort. Att bilbranschen genomgår en metamorfos är uppenbart, visar en specialrapport från The Economist.

Köp Världen Om

Omslag Världen Om April 2023
#9
Omslag Världen Om 8
#8
CoverVarldenOm7
#7

Här kan du beställa tidningen Världen Om med artiklar från The Economist och Dagens Industri. Nr 9 (84 sidor) synar bland annat de ekonomiska utmaningarna med en åldrande befolkning och hur inflationsmålen kommer att hanteras. Nr 8 (88 sidor) handlar om ESG och den gröna energi-omställningen och nr 7 (92 sidor) om appar med koll på hälsan.

Välj önskat nummer genom att fylla i formuläret nedan så får du en bekräftelse via mail. Du betalar ditt köp med fakturan som följer med din leverans. 

Världen Om #11 kommer i oktober 2023

Försvar, AI och digitala pengar

I oktober-numret av Världen Om 2023 kommer du att kunna läsa artiklar från The Economist om vad Rysslands aggression mot Ukraina lärt oss om försvar och underrättelser, men också om att övergången till digitala pengar är i början av en stor omstrukturering. Vilka revolutioner AI (artificiell intelligens) ger oss, sias det dagligen om. The Economist ger perspektiv även på den omställningen.

AI, jobben & forskningen

Minns ni den charmiga roboten Wall E?  Som blev lämnad ensam kvar på jorden för att sortera skräp efter en mänsklighet som flytt till annan planet, där de lata och övergödda ägnade sig åt nöjen. Absolut inte åt arbete. The Economist menar att vi har en tendens att överskatta den produktionsvinst som robotar förväntas ge och överskattar den ekonomiska revolution Ai väntas skapa. Den lär dock skapa mer jobb för jurister. Däremot kan intelligensen genom att härma hjärnan tillföra neuroforskningen en hel del.

Foto: Mary Evans picture/TT

Krigföring i nytt ljus

 Rysslands aggression mot Ukraina lyfter viktiga frågor kring hur krig kommer att föras framöver  – och hur det nya sättet påverkar Natos planer. Drönare och elektronisk krigsföring kommer förmodligen att förändra en hel del. Vilken roll Ai och kommunikation spelar som försvar är en annan stor fråga. En specialrapport från The Economist kartlägger läget.

Foto: Vladimir Gerdo/TT

Stridsvagnar på en gata i Moskva

Digitala betalningar

Det pågår en kapplöpning om vilka betalningssystem som ska gälla framöver, både i rika länder och låginkomstländer. Den digitala revolutioner inom betalningar är bara i sin linda, menar Arjun Ramani som är redaktör för specialrapporten ”Cashless talk”. Och vilka är vinnarna? Lite överraskande verkar det vara traditionella finansinstitutioner och fintech-företag – snarare än aktörer inom kryptovaluta. Men marginalerna på transaktionerna är små, värdet på den data som de generar är desto större. De flesta har hur som helst allt att vinna på digitaliseringen, menar författaren.

Foto: Patrik Österberg/TT

Världen 2023

The Economist The World Ahead 2023 (Världen 2023) beskriver de mest tongivande trenderna och händelserna under året som ligger framför. The Economist bjuder in världsledare från politik, näringsliv och akademi som gästkrönikörer. I Världen 2023 delar The Economist med sig av insiktsfulla och vågade analyser av de megatrender och nyckelhändelser som kommer att påverka affärer, politik, teknik, geopolitik och kultur de kommande 12–18 månaderna. DI:s redaktion bidrar med en analys av kommande nyckelhändelser och trender i Sverige.

Läs mer om Världen 2023 på www.inpress.com

Utgivningsplan 2023

Världen om #9 – april 2023

Världen om #10 – juni 2023

Världen om #11 – Oktober 2023

Världen 2024 – december 2023

Om InPress

InPress är ett nordiskt mediaföretag, etablerat 1984. Vi samarbetar med de stora tidningshusen i Norden och The Economist

InPress har exklusiv licens för The World In i Sverige (Världen) och Finland (Maailma). InPress ger ut tidningen Världen Om med framtidsscenarier och artiklar från The Economist på svenska.

Redaktion Världen Om
Redaktör Ulrica Segersten, 070-373 30 50 
Art Director Sofia Karlsson 
Art Director Tove Engström

Ansvarig utgivare Världen Om
Vd InPress Conny Unéus, 070-373 30 70

Annons/marknad Världen Om
Anders Ekstedt, 070 337 32 30
Lars Jakobsson, 070 373 30 10
Johan Lithén, +358 40 5024 943

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Anmäl dig här och bli bland de första att få tillgång till nya artiklar från Världen Om och The Economists material på svenska.