Kort om

Din guide
till framtiden

InPress ger ut magasinet Världen Om med framtidsscenarier och artiklar från The Economist på svenska. Även om vi i varje nummer fokuserar på någon stor förändring eller händelse som kommer att påverka framtiden inom geopolitik, affärer, vetenskap, kultur och livsstil, är vår önskan att varje nummer av tidningen ska öppna ett fönster som ökar förståelsen för trender som formar framtiden.

Vi hoppas du blir inspirerad och än mer nyfiken på världen genom de analyser, framtidsscenarier och artiklar som vi valt från The Economist (med alla rättigheter förbehållna) och översatt till svenska. I Världen Om hittar du också en del artiklar med anknytning till temat som har ett mer nordiskt perspektiv.

Finns på Pressbyrån och i din matbutik. I Norge hittar du Världen Om på Narvesen och i Finland hos Lehtipiste.

Faksimil framsidan Världen Om 4
Faksimil av framsida med Greta Thunberg
Omslag Världen nummer 1

#5

Klimatförändringar är i fokus, både på COP28 i Glasgow – och i senaste numret av Världen Om, nr 5. Här får du läsa om uppvärmningens globala konsekvenser, utmaningen med koldioxidskatt, förklaring till skenande elpriser i vinter, om gröna etiketter utan hållbart innehåll och vad den nya antropocena dieten kan tänkas innehålla. Bland annat. Och förresten också ett spekulativt scenario där en AI får nobelpriset i medicin. Det sker inte utan protester.

#5 2021 Tema klimat

Geopolitik

Tre graders global uppvärmning. Det är fullt möjligt och skulle få katastrofala konsekvenser.

Affärer

Klimatet betalar för dina bitcoin. Bitcoin slukar energi. En vecka i maj krävde världens bitcoinmining lika mycket energi som Nederländernas årliga energikonsumtion.

Livsstil

Hur ska kaffet kunna räddas från den globala uppvärmningen? En oväntad upptäckt från 1834 ger kaffeälskare hopp.

Vetenskap

 En japansk botaniker har uppfunnit en metod att odla miniskogar på ödetomter i städer. Miyawakiskogar skänker svalka åt asfaltöknar och gör dessutom luften bättre

Världen Om 2022

Vad händer nu då? The Economist lyfter genom special reports följande teman som vi följer upp i Världen Om:

Staten och kapitalet
i den nya globaliseringen

Vi får förmodligen säga adjö till den gamla typen av globalisering. Både brexit, trubbel med leveranskedjor och pandemin har förstärkt trenden att regeringar tycker sig ha rätt att blanda sig i företag. Det sker både genom subventioner, stimulanser och statliga investeringar. Tydligast märks detta på hur de kommunistiska ledarna i Kina tar ett hårdare grepp om företagen – just nu om techföretag. Vi har sett det länge i Mellanöstern och Ryssland. Men trender märks globalt. Vad betyder det för företag i Norden och Europa? Vilka tendenser till mer omfattande statlig inblandning ser vi här?

Foto: Luo wei/AP/TT

Foto: Colourbox

Självkvantifiering
och hälsa

En hälsorevolution har precis börjat. Kanske kommer begreppet patient att vara ett minne blott. Självkvantifiering (Quantified self), nya möjligheter för skräddarsydda behandlingar och samarbeten som kom igång under pandemin, kommer att påskynda revolutionen.

Hållbarhet

Att göra gott som överlevnadsstrategi, i alla fall i årsberättelserna och i bildspråket från företagen. Hur står det till med ESG-relaterade riktlinjer och hållbarhetsdata?

Foto: Unsplash

Gammaldags våg

Tänk om ...

… är The Economists årliga samling av spekulativa scenarier. Var och en av berättelserna är fiktion, men grundade på historiska fakta och vetenskap. Vilket tema årets spekulativa framtidsscenarier kommer att ha, har meddelas längre fram.

I butik nu

Världen 2022

The Economist The World Ahead 2022 (Världen 2022) beskriver de mest tongivande trenderna och händelserna under året som ligger framför. The Economist bjuder in världsledare från politik, näringsliv och akademi som gästkrönikörer. I Världen 2022 delar The Economist med sig av insiktsfulla och vågade analyser av de megatrender och nyckelhändelser som kommer att påverka affärer, politik, teknik, geopolitik och kultur de kommande 12–18 månaderna. DI:s redaktion bidrar med en analys av kommande nyckelhändelser och trender i Sverige.

Läs mer om Världen 2022 på www.inpress.com

Utgivningsplan 2022

Världen om #6 27 april

Världen om #7 29 juni

Världen om #8 15 sept

Världen om #9 15 nov

Världen om #6 24 maj

Världen om #7 7 september

Världen om #8 15 oktober

  • 00dagar
  • 00timmar
  • 00minuter
  • 00sekunder

Missa inte nästa nummer

Nästa nummer av Världen Om utkommer 24 maj.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så meddelar vi dig när nästa nummer finns att köpa.

Om InPress

InPress är ett nordiskt mediaföretag, etablerat 1984. Vi samarbetar med de stora tidningshusen i Norden och The Economist

InPress har exklusiv licens för The World In i Sverige (Världen) och Finland (Maailma). InPress ger ut tidningen Världen Om med framtidsscenarier och artiklar från The Economist på svenska.

Redaktion Världen Om
Redaktör Ulrica Segersten, 070-373 30 50 
Skribent/översättare Sofia Hillborg
Art Director Sofia Karlsson 
Art Director Tove Engström

Ansvarig utgivare Världen Om
Vd InPress Conny Unéus, 070-373 30 70

Annons/marknad Världen Om
Anders Ekstedt, 070-337 32 30
Johan Lithén, +358 40 5024 943

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Anmäl dig här och bli bland de första att få tillgång till nya artiklar från Världen Om och The Economists material på svenska.