Kort om

Din guide
till framtiden

InPress ger ut magasinet Världen Om med framtidsscenarier och artiklar från The Economist på svenska tillsammans med Dagens Industri. Även om vi i varje nummer fokuserar på någon stor förändring eller händelse som kommer att påverka framtiden inom geopolitik, affärer, vetenskap, kultur och livsstil, är vår önskan att varje nummer av tidningen ska öppna ett fönster som ökar förståelsen för trender som formar framtiden.

Vi hoppas du blir inspirerad och än mer nyfiken på världen genom de analyser, framtidsscenarier och artiklar som vi valt från The Economist (med alla rättigheter förbehållna) och översatt till svenska. I Världen Om hittar du också en del artiklar med anknytning till temat som har ett mer nordiskt perspektiv.

Förutom distribution i Dagens Industri finns Världen Om på Pressbyrån och i din matbutik. I Norge hittar du Världen Om på Narvesen och i Finland hos Lehtipiste.

CoverVarldenOm6
Faksimil framsidan Världen Om 4
Faksimil av framsida med Greta Thunberg
Omslag Världen nummer 1

#6

Maj-numret av Världen Om har fokus på geopolitik, staters nya interventioner, militär teknik, hur svenska företag påverkas av Rysslands krig mot Ukraina.

Dessutom: Personlig intervju med president Zelenskyj som är övertygad om att Ukraina kommer att vinna, essä av Estlands premiärminister Kaja Kallas om Rysslands grymheter, och krönika av historikern och författaren Yuval Noah Harari om varför människor krigar – och om vad som kan få oss att sluta göra det. Dagens Industri analyserar hur Ikeas äventyr i Ryssland kommer att påverkas.

CoverVarldenOm6
faksimil Världen Om nummer 6
faksimil Världen Om nummer 6
faksimil Världen Om nummer 6

#6 2022

Geopolitik

Problem med leveranskedjor är en het fråga både i styrelserum och hos handelsministrar. Den globala handeln går in i en ny era. Rysslands krig mot Ukraina påskyndar paradigmskiftet då allt fler länder flyttar hem produktionen. Och Väst får se över hur man bäst möter militär vilseledning.

Affärer

I olika delar av världen, även i västländer, ser vi mer av stat i näringslivet och i bolagsstyrelser. Sanktionerna mot Ryssland har fått många svenska bolag att lägga ned sin ryska verksamhet. Är det tillfälligt – eller på längre sikt? Dagens Industri spanar kring hur Ikea kommer att agera. Och The Economist beskriver restaurangernas ekonomiska historia och ställer frågan om den ekonomiska modellen verkligen kommer att överleva take away.

Livsstil

Finns det vetenskapliga bevis hur pass viktiga nätverk är i näringslivet? I alla fall är det uppenbart att det aldrig lönar sig att bete sig som en skitstövel – varken som chef eller medarbetare. Den unga generationen verkar känna ett mycket större ansvar både mot sina medmänniskor, framtiden och klimatet.

Vetenskap

En ny värld under havsytan öppnar upp. Ny teknik gör det lättare att upptäcka ubåtar samtidigt som världen av bakteriekulturer borde ha upptäckts 200 år tidigare. Det skulle ha räddat miljontals liv.

Världen Om #7 – ute i september 2022

En hälsorevolution pågår

I septembernumret av Världen Om beskriver The Economist genom special reports hur kroppsnära teknik och prevention håller på att förändra hälso- och sjukvården i grunden. Vi undersöker också hur centralbankernas roll och inflationen kommer att påverka trender framöver.

Staten och kapitalet
i den nya globaliseringen

Vi får förmodligen säga adjö till den gamla typen av globalisering. Både brexit, trubbel med leveranskedjor och pandemin har förstärkt trenden att regeringar tycker sig ha rätt att blanda sig i företag. Det sker både genom subventioner, stimulanser och statliga investeringar. Tydligast märks detta på hur de kommunistiska ledarna i Kina tar ett hårdare grepp om företagen – just nu om techföretag. Vi har sett det länge i Mellanöstern och Ryssland. Men trender märks globalt. Vad betyder det för företag i Norden och Europa? Vilka tendenser till mer omfattande statlig inblandning ser vi här?

Foto: Luo wei/AP/TT

Foto: Colourbox

Självkvantifiering
och hälsa

En hälsorevolution har precis börjat. Kanske kommer begreppet patient att vara ett minne blott. Självkvantifiering (Quantified self), nya möjligheter för skräddarsydda behandlingar och samarbeten som kom igång under pandemin, kommer att påskynda revolutionen.

Hållbarhet

Att göra gott som överlevnadsstrategi, i alla fall i årsberättelserna och i bildspråket från företagen. Hur står det till med ESG-relaterade riktlinjer och hållbarhetsdata?

Foto: Unsplash

Gammaldags våg

Tänk om ...

… är The Economists årliga samling av spekulativa scenarier. Var och en av berättelserna är fiktion, men grundade på historiska fakta och vetenskap. Vilket tema årets spekulativa framtidsscenarier kommer att ha, har meddelas längre fram.

I butik nu

Världen 2022

The Economist The World Ahead 2022 (Världen 2022) beskriver de mest tongivande trenderna och händelserna under året som ligger framför. The Economist bjuder in världsledare från politik, näringsliv och akademi som gästkrönikörer. I Världen 2022 delar The Economist med sig av insiktsfulla och vågade analyser av de megatrender och nyckelhändelser som kommer att påverka affärer, politik, teknik, geopolitik och kultur de kommande 12–18 månaderna. DI:s redaktion bidrar med en analys av kommande nyckelhändelser och trender i Sverige.

Läs mer om Världen 2022 på www.inpress.com

Utgivningsplan 2022

Världen om #6 27 april

Världen om #7 29 juni

Världen om #8 15 sept

Världen om #9 15 nov

Världen om #7 7 september

Världen om #8 15 oktober

  • 00dagar
  • 00timmar
  • 00minuter
  • 00sekunder

Missa inte nästa nummer

Nästa nummer av Världen Om utkommer 7 september.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så meddelar vi dig när nästa nummer finns att köpa.

Om InPress

InPress är ett nordiskt mediaföretag, etablerat 1984. Vi samarbetar med de stora tidningshusen i Norden och The Economist

InPress har exklusiv licens för The World In i Sverige (Världen) och Finland (Maailma). InPress ger ut tidningen Världen Om med framtidsscenarier och artiklar från The Economist på svenska.

Redaktion Världen Om
Redaktör Ulrica Segersten, 070-373 30 50 
Skribent/översättare Sofia Hillborg
Art Director Sofia Karlsson 
Art Director Tove Engström

Ansvarig utgivare Världen Om
Vd InPress Conny Unéus, 070-373 30 70

Annons/marknad Världen Om
Anders Ekstedt, 070-337 32 30
Johan Lithén, +358 40 5024 943

Missa inga uppdateringar:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev i dag!